Afdrukken

De recreatieve luchtvaart krijgt telkens meer te maken met de omgeving en regelgeving. Het is daarom eigenlijk gewoon een noodzaak hier als vliegers de krachten te bundelen. Voor de GA (general aviation) vervult hierbij de vereniging AOPA een belangrijke rol, en als vliegclub Teuge onderhouden we daar dan ook goede contacten mee. Afgelopen 18 april vond er op het vliegveld van Rotterdam een AOPA overleg plaats met alle besturen van vliegclubs in Nederland. Johan Hilderink en Eric Bakkum vertegenwoordigden er onze vliegclub Teuge. Het verslag van de bijeenkomst is te lezen op https://www.aopa.nl/pages/61/nieuwsbericht/?newsID=68

Uiteraard hebben we de gelegenheid te baat genomen om de reis naar Rotterdam per clubkist te doen, want zo vaak kies je nou ook weer niet voor EHRD als bestemming. Een mooie gelegenheid om weer even de puntjes op de i te zetten met betrekking tot de navigatie en communicatie.

We vlogen met de PH-AVB met prachtig weer en onbeperkt zicht. Vanuit Teuge koersten we om Deelen heen omdat de CTR gesloten was vanwege een militaire oefening. Bij Arnhem konden we de mast van Lopik al bijna zien. Halverwege de ATIS van Rotterdam opgevraagd. We hadden de Mike arrival voorbereid, dus bij Lopik onder de CTA gedaald naar 1000 voet en Rotterdam Tower opgeroepen. De Mike arrival loopt rechts van de spoorlijn Rotterdam CS naar Gouda en is prima te zien. Er was redelijk veel vliegverkeer, en dat betekende goed naar buiten kijken en naar de radio luisteren. Maar opletten doe je altijd al, dus als je je even ingesteld hebt op de arrival route loopt alles met de steun van tower verbazend natuurlijk en vanzelfsprekend.

Rotterdam heeft een overhead downwind join en een zeer ruim circuit, wat daardoor eigenlijk nog overzichtelijker is dan Teuge. Hoewel we een redelijke long-field landing maakten was het nog een flink stuk taxiën naar de V3 afslag. Maar ja, de baan is dan ook ruim twee kilometer lang. Vanaf V3, request taxi to flying club, en die ligt bij de threshold van R06 dus dat betekende weer helemaal terugtaxiën langs de B737’s en andere grote broertjes van onze C172. Bij de afslag naar het platform van de vliegclub stond het gele busje van de marshaller al te wachten.

Weer een erg leuke ervaring erbij, en dat ook nog eens met het nuttig doel van de Aopa vergadering. Echt een aanrader om in plaats van een verre tocht nu eens een wat kortere tocht te maken maar dan naar een gecontroleerd veld.

Eric

PS: Tip: vanaf begin dit jaar wordt in Nederland overgestapt van 25 kHz naar 8.33 kHz kanaalscheiding. Bij gecontroleerde velden zoals EHRD is 8.33 al verplicht, hoewel de frequenties nog steeds de 25 kHz standaard volgen. Alle vliegclub kisten hebben een 8.33 kHz radio aan boord, en als het goed is staat die ook op deze standaard ingesteld. Het is verplicht deze instelling ook op het vliegplan aan te geven: bij item 10, Equipment, werd altijd S/S ingevuld (standard equipment / mode S transponder). Dat moet voortaan SY/S zijn, waarbij de Y staat voor 8.33 kHz radio.