Waddenwolken

 

Ruysdael schilderde de prachtige wolkenluchten, die zo karakteristiek zijn voor Nederland. Als hij in deze tijd had geleefd was hij ongetwijfeld lid geweest van de Vliegclub Teuge en had hij de kans genomen de wolken niet alleen van onderen te aanschouwen, maar er dwars tussendoor, bovenlangs en misschien soms wel dwars doorheen te vliegen. 

 

Ik heb eens een verklaring gehoord waarom de Nederlandse luchten zo prachtig zijn: het schijnt te maken te hebben met het vele wateroppervlak dat Nederland rijk is. Het licht weerkaatst op het water deels terug omhoog, met als effect heel bijzondere kleurschakeringen die bijna nergens zo te zien zijn.

 

Boven de Waddenzee is Nederland op zijn mooist. Ik ben uitgenodigd door de VCT om samen met Paul in mijn Dynamic deel te nemen aan de waddentocht.

 

Na de briefing, geleid door Mark, kiezen wij als eerste om 10:15 LT het luchtruim. "DutchMill info Papa Hotel tree zulu two VFR Teuge Norderney 2 pob with flightplan". 

Boven Groningen begint het grote genieten. Wolken tussen 4000 en 6000 ft, waar we spelend doorheen slalommen. Rondje boven EHGG en daarna koers naar Norderney waar een smakelijke Duitse lunch op ons wacht. 

 

Zes kistjes van Teuge op een rij.

Terwijl we, 16 man en een enkele vrouw, zitten te eten positioneert zich een regenwolk boven het eiland en omdat het nagenoeg windstil is blijft het gieten. 

 

Met een kleine vertraging wagen we het er toch op. Om 13:15 uur verlaten we via baan 08 het eiland. We vliegen richting Texel. Eerst Juist en dan Borkum, waar een groep zeehonden nieuwsgierig naar boven kijkt. Wij genieten van het uitzicht. 

Rottumerplaat, Schiermonnikoog en Ameland, waar drie van onze kisten een tussenlanding maken voor het wisselen van de gezagvoerder. 

 

Terschelling en Vlieland, adembenemend. Het is druk in het luchtruim van Texel, maar we kunnen toch in een keer door op een direct approach voor de 22. 

 

Tegen vieren vertrekken we weer naar het zuiden, via de kustlijn naar Pampus (het eiland) en dan naar het oosten. Rechtsvoor een collegakist en tegelijk worden we links ingehaald. Prachtig, Sjors en Sjimmie in Amerika, zo voelen we ons.

 

Debriefing in Teuge, bier en bitterballen. Voor mij was het een eerste kennismaking met de club. Het was erg gezellig. Het smaakt naar meer.

 

Hans Frencken

 

(foto's komen nog)